Direct naar de inhoud van deze pagina

Fatima & VWMN

Het is juist nu zo belangrijk is dat mensen elkaar helpen

Maatschappelijk begeleider bij Vluchtelingenwerk Midden-Nederland

Ik ben bij Vluchtelingenwerk Huizen actief als maatschappelijk begeleider van de vluchtelingen (statushouders) die in de HBEL gemeenten komen wonen. Dit houdt in dat ik hen begeleid vanaf het moment dat zij hun huissleutel ontvangen hebben en zich gaan vestigen in een van deze gemeentes. Ik help hen in de contacten met de gemeente, aanvragen van gas, water, licht, internet, aanmelden bij de dokter, bij school. Eenmaal gevestigd, beginnen we met de integratie en het begeleiden naar zelfstandigheid; de taal leren, zelf formulieren invullen en werk zoeken. Het doel van maatschappelijke begeleiding is dat mensen straks zelfstandig deel kunnen nemen aan de Nederlandse samenleving en hier een bijdrage aan kunnen leveren.

Ik ben bij Vluchtelingenwerk begonnen omdat ik het belangrijk vind een steentje bij te dragen aan de maatschappij en medemens. Ook sluit het goed aan bij mijn studie Sociaal Juridische Dienstverlening die ik momenteel volg in Utrecht.

Dit type werk is voor mij bijzonder omdat het juist nu zo belangrijk is dat mensen elkaar helpen. Ik vind het fijn om te zien dat er bij mij op het werk veel meer collega's zijn die er zo in staan. Het geeft een goed gevoel om niet langs de zijlijn te staan en het vluchtelingenprobleem alleen via de media voorbij te zien komen, maar ook echt een steentje bij te dragen. Onzelfzuchtig mensen helpen die het gewoon hard nodig hebben. Het is fijn om te merken hoe dankbaar de mensen zijn met de hulp die ze krijgen.

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen