Voorlezen aan dementerende ouderen
Nicolette Iserief is namens de bibliotheek vrijwilligster. Ze werd door de bibliotheek benaderd met de vraag of zij wilde gaan voorlezen aan dementerende bewoners in De Marke-De Meenthoek. Ze leest nu een à twee uur voor en dat eens in de drie weken.
Na een cursus leerde Nicolette wat dementie eigenlijk betekent. Een voor Nicolette onbekend terrein waarover de enthousiaste en goed ingevoerde activiteitenbegeleidster van De Marke haar veel heeft geleerd.
Herinneren
Bij het voorlezen richt Nicolette zich op dingen deze mensen zich nog wel kunnen herinneren, vooral uit de periode dat zij tussen 15 en 27 jaar waren. Dat doet ze op verschillende manieren. Muziek is een heel belangrijke ingang, vooral Nederlandse liedjes uit die tijd. “Het is verbazingwekkend dat mensen die bijna niet kunnen spreken toch gaan meezingen”.
Het mag niet te lang duren en het moet afwisselend en te begrijpen zijn.
Mix
Nicolette bereidt het te besteden uur zorgvuldig voor. Het mag niet te lang duren en het moet afwisselend en te begrijpen zijn. Daarom kiest ze voor een mix van liedjes, gedichtjes, een eenvoudig verhaaltje, een grapje en wat laten zien voelen of ruiken. In de herfst kunnen dat bladeren zijn en met Valentijnsdag hartjes of bloemen.
Bijzonder werk
Aan de hand van een voorbeeld illustreert zij waarom het zo bijzonder werk is. “Er was een mevrouw, best wel doof, die nooit iets zei. Een hele elegante vrouw, die vaak in slaap viel en alles langs zich heen leek te laten gaan”. Toen Nicolette die dag, in het voorjaar, bloemen uit haar tuin had meegenomen, liet ze de mensen de bloemen ruiken, aanraken en raden wat voor bloemen het waren. Op een moment zei mevrouw: ”Wij hadden vroeger een bloemenzaak, in Amsterdam.” Ze was in contact met iets van haar verleden en deelde dat. “Voor zulke momenten doe je het”, zegt Nicolette.
Dichtbundels
De bibliotheek zorgt voor de materialen. De dichtbundels van Annie M.G. Schmidt en Toon Hermans zijn favoriet. Verder gebruikt ze voor haar vertellingen verhalen en platen uit onder andere het historisch tijdschrift over gebeurtenissen in het Gooi.
Waardevol
Tot slot wil Nicolette anderen die overwegen om vrijwilligerswerk te gaan doen, laten weten dat het niet veel tijd hoeft te kosten. Zij vindt het heel belangrijk dat je een deel van je leven besteedt aan zorg aan anderen dan je eigen familie. Met een steeds grotere groep ouderen vindt zij het belangrijk dat daar oog voor is. Een kopje koffie/thee drinken, een museumbezoek. Het is zo waardevol om te doen voor degenen die dat niet meer zelfstandig kunnen. Het is niet minder waardevol voor de vrijwilliger zelf.
Dit interview is gepubliceerd in het boek 'Helden van Huizen 2019'.
Foto: door Gerda Woltinge
Tekst: Door Els van der Sterren
Frans Kolk vertelt...
Cultureel erfgoed in stand houden De Stichting Huizer Botters is in 1997 opgericht om de exploitatie van de Huizer botter HZ 108, de “Janus Kok” over te nemen van de gemeente Huizen. Vanuit het gedachtegoed het in goede staat en varend houden van de Huizer Botters zijn er intussen vier prachtige, in Huizen gebouwde, botters en de schouw voor de jeugd in het bezit van de stichting. Om dit alles in stand te houden zijn betrokken vrijwilligers onontbeerlijk. Op dit moment zijn er ongeveer 80 mensen actief als vrijwilliger op zeer diverse terreinen. Van oorsprong praktisch allemaal varende vrijwilligers, maar sinds de stichting beschikt over de Botterwerf zijn er een groot aantal disciplines bijgekomen. Onderhoud "De varende vrijwilligers zetten zich in voor het in de vaart houden van de botters, de kennisoverdracht van oude ambachtelijke kennis en methodes, alles voor het behoud en onderhoud van ons nautisch erfgoed.", aldus Frans Kolk. In de periode van april tot oktober wordt er elke dinsdagavond gezeild. Tijdens de wintermaanden staat het onderhoud van de botters centraal. Ook is er dan aandacht voor kennisoverdracht in de werf. Voor het behoud en onderhoud van ons nautisch erfgoed Bedrijf Er zijn veel vrijwilligers actief: varende, technische voor metaal en aparte voor hout, huishoudelijke, voor de communicatie en voor alle overge hand- en spandiensten. En niet onbelangrijk, bestuurders, fondsenwervers, sponsoren betrekkingen, financiële administratie en alles wat nodig is om een “bedrijf “ als de Stichting Huizer Botters gaande te houden "Kortom, een heel divers gezelschap, dat samen het culturele erfgoed van de Huizer gemeenschap bewaart en in stand houdt." Dit interview is gepubliceerd in het boek 'Helden van Huizen 2019'. Tekst: Frans Kolk Foto: Vincent Snoek Deel deze verhalen en inspireer anderen om ook te helpen! Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Forward
Lees het verhaal