Direct naar de inhoud van deze pagina

Tips voor vacaturetekst

Hoe zorg je ervoor dat de vacature van jouw organisatie er uit springt? Hoe duidelijker en praktischer de omschrijving, hoe sneller je de juiste doelgroep bereikt. Lange stukken tekst zijn niet aantrekkelijk om te lezen, dus houdt het kort en bondig.

 • Gebruik een leuke, aansprekende titel,
  Kies woorden die de kern van het werk raken. Titels als 'Bloemschiktalent' of 'Telefoonmedewerker' spreken meer aan dan 'Gastvrouw' of 'Bestuurslid', Kijk ook eens naar het huidige aanbod. Als daar al 15 vacatures staan met 'Receptiemedewerker' kun je voor jouw vacature beter kiezen voor 'Spontane baliedame'.
 • Maak je tekst persoonlijk,
  Gebruik woorden als 'je' en 'jij'. Dat maakt het laagdrempelig. Leg ook uit waarom iemand dit soort werk zou willen doen. Wat krijgt de vrijwilliger er voor terug?
 • Heldere informatie helpt om de juiste vrijwilligers te vinden,
  Hoe duidelijker en praktischer de vacature is beschreven, hoe groter de kans dat mensen contact met je opnemen. Wat kunnen vrijwilligers van jouw organisatie verwachten? En wat houdt de taak precies in? Gebruik makkelijke en simpele woorden en maak de Wie/ Wat/ Waar/ Wanneer vragen duidelijk. Dit kan heel kort en bondig,
 • Vermeld de dagen en het aantal werkuren per keer,
  De tijd en data is vaak de eerste selectie die mensen maken. Vaak is een inschatting van de tijdsduur al voldoende. Als uren en tijden in overleg bepaald (kunnen) worden, vermeld dit dan ook,
 • Maak intern duidelijke afspraken,
  Vergeet niet om interne afspraken te maken over wie de telefoontjes opvangt en over hoe nieuwe vrijwilligers ontvangen en begeleid worden.

Lukt het ondanks deze tips niet om vrijwilligers voor jouw organisatie te interesseren?
Neem dan contact met ons. Wij denken graag met je mee.