veilig boodschappen doen
De coronacrisis raakt ons allemaal. Ons leven ziet er even anders uit. Gelukkig staan we, misschien wel meer dan ooit, voor elkaar klaar. Er hebben zich op Huizenvoorelkaar (en daarbuiten) veel mensen aangemeld die graag een boodschapje willen doen voor mensen die dit zelf niet meer kunnen.
Maar hoe zorg je ervoor dat je dit veilig kunt doen? We willen allemaal gezond blijven maar ook voor elkaar klaar staan. Wij zetten de richtlijnen op een rij:
- Eerst even bellen
Maak telefonisch afspraken over de dag en tijd waarop de boodschappen worden gedaan. Neem bij voorkeur ook het boodschappenlijstje door. Zo ontstaan er geen misverstanden.
- Geld in een envelop
Maak telefonisch afspraken over de financiƫn. Wij adviseren dat de hulpvrager geld in een envelop doet. Dit bedrag moet hoger zijn dan de verwachte kosten. Het wisselgeld en de kassabon worden dan weer in de envelop gedaan en terug gegeven aan de hulpvrager. Het geld wordt eerst opgehaald door de vrijwilliger, alvorens hij/zij de boodschappen gaat doen. In overleg kan worden afgesproken om anders te betalen, bijvoorbeeld met Tikkie.
- Geen pinpas
Neem nooit een betaalpasje of creditcard van de hulpvrager aan. Pin ook niet voor hem of haar. Dit is voor ieders eigen veiligheid.
- Alleen naar 1 winkel
Helaas is het momenteel niet mogelijk om samen met de hulpvrager naar de winkel te gaan. We adviseren ook om alle boodschappen in 1 winkel te doen.
- Houd afstand
Voordat je boodschappen gaat doen, haal je bij de hulpvrager de envelop op met het geld en boodschappenlijstje. Zorg hierbij voor gepaste afstand (minimaal 1,5 meter).
- Controleren
Controleer of alles in de envelop zit en of het bedrag klopt wat jullie samen hebben afgesproken.
- Bezorging aan de voordeur
Je kunt de boodschappen bij de voordeur afleveren. Indien dit door omstandigheden echt niet mogelijk is, kun je het binnen afleveren. Let hierbij wel op 1,5 meter afstand.
- Dubbel check
Vraag aan de hulpvrager of hij/zij de envelop met bon en wisselgeld wil controleren. Als er iets niet klopt, meld dit dan meteen aan elkaar.
- Niet lekker = Thuisblijven
Als jij je op de afgesproken dag niet lekker voelt, bel dan Vrijwilligerscentrale Huizen. We gaan dan snel op zoek naar iemand anders. Loop geen risico en blijf lekker thuis.
Helpen maakt happy! Wil je nog eens helpen? Misschien nog eens een boodschapje doen? Of in contact blijven met je hulpvrager? Laat het ons weten.